Suunnitteluperiaatteista
Tässä osiossa on hajanaisia mietteitä iltarastiratojen suunnitteluperiaatteista. Parhaan käsityksen kilpasuunnistusratojen suunnittelusta saa Suunnistusliiton Ratamestarikirjasta. On kuitenkin muistettava, etteivät iltarastit ole kilpailuja ja vain murto-osa kävijöistä hakee iltarasteilta kilpailullisia elämyksiä.
Hyvien suunnistusratojen suunnitteleminen on avoin haaste ratamestarin luovuudelle. Yksiselitteisesti oikeita ja vääriä ratkaisuja ei ole, mutta tietyt mieltymykset ovat yleisiä.Tärkeintä on ehkä muistaa, että valtaosa suunnistuksesta tapahtuu muualla kuin rastilipun ääressä, siis rastiväleillä, ja ratamestarin on rataa suunnitellessaan pohdittava reittivaihtoehtoja, jotka tulevat suunnistajalle eri rastiväleillä harkittaviksi.
- Rastilippujen on oltava tarkasti kartalle ja rastinmääritteisiin merkityissä paikoissa. Virheet ovat harmillisia, mutta niitäkin väistämättä joskus sattuu. Rasti on syytä asettaa vain sellaiseen kohtaan, jonka ratamestari uskoo paikantaneensa varmasti kartalta ja jolle osaa antaa rastinmääritteen.
- Radoilta toivotaan vaihtelevuutta. Esimerkiksi eripituisia rastivälejä, jotka edellyttävät rytminvaihdoksia radalla. Erilaisia maastotyyppejä. Erilaisia rastilletulohaasteita.
- Kortesjärvellä on nevaa ja varvikkoa yllin kyllin. Ratamestarin olisi mietittävä rata sellaiseksi, ettei radalla ole kohtuuttomasti ryteikköä, jonka ohittamiseen ei ole realistista reitinvalintavaihtoehtoa.
A-rata
Koska A-rataa kiertävät kokeneimmat, rata saa olla vaativa. Suunnistusrata haastaa suunnistajaa henkisesti ja fyysisesti suunnittelemaan omiin ominaisuuksiinsa sopivan reitin ja toteuttamaan suunnitelmansa mahdollisimman hyvin. Lajin henkeen ei kuulu lipun piilottaminen kuuseen tai kuoppaan. Suunnistajan ei saa joutua erikseen etsimään lippua tai leimasinta silloin, kun hän on kartan ja rastinmääritteen osoittamassa rastipisteessä. Jos taas suunnistaja ei ole kohteessa, lipunkaan ei tarvitse vielä näkyä A-radalla.
B-rata
Rata tulisi olla haasteellisempi kuin C mutta helpompi kuin A, rastipisteet tarkempia, pitkiä rastivälejä voi olla ja kompassin käyttö tulee hallita. Vältä kuitenkin huonointa maapohjaa ja suurimpia ojia.
C-rata
Suunnittele rastivälit hyväpohjaisia selviä reittejä pitkin. On hyvä, jos joillekin väleille löytyy eri reittivaihtoehtoja. Suunnistajan tulisi selvitä radasta kartanluvulla ilman kompassia. Käytä rastipisteinä selviä isoja kohteita eikä mielellään samoja rasteja A-radan kanssa.
Rastireitti
Pyri siihen, että reitti ja oikaisut kulkisivat selvästi luettavia hyväpohjaisia reittejä pitkin. Vältä ojien ylityksiä (ylitys sillan kohdalta). Laadi rata niin, että suunnistustaidolla pärjää paremmin kuin juoksemalla, ts. oikaisulla saadaan selvä etu. Muista viitoitus, laita nauhoja riittävästi, että kaikki pysyvät reitillä!!
Suunnistusliiton sivuilla on lisää ohjeita ratamestarityöskentelyyn. Liitto järjestää myös koulutusta ratamestareille ja jaosto kannustaa kaikkia ratamestareita tai aiheesta kiinnostuneita osallistumaan liiton koulutustapahtumiin. Ilmoita kiinnostuksestasi jaostolle.